Scolioza, principala afectiune a adolescentilor
Greutatea ghiozdanului, desi nu pare la prima vedere, poate dauna coloanei vertebrale a adolescentilor, ducand la aparitia scoliozei. Modificarile hormonale din perioada pubertatii conduce la relaxarea si slabirea ligamentelor, muschilor si articulatiilor aferente coloanei vertebrale, iar presiunea pusa de greutatea ghiozdanului nu face altceva decat sa accentueze afectiunea.
Definitia scoliozei
Scolioza reprezinta o curbura laterala anormala a coloanei vertebrale care apare cel mai adesea in timpul perioadei de crestere chiar inainte de pubertate. Aceasta afectiune a coloanei vertebrale este de aproximativ doua ori mai frecventa la fete decat la baieti si este ereditara.
Simptomele scoliozei
Semnele si simptomele aparitiei scoliozei pot include:
- corpul este inclinat intr-o parte;
- asimetria gatului - coastele avand inaltimi diferite;
- unul dintre solduri este mai proeminent decat celalalt;
- un umar este mai ridicat decat celalalt;
- lungimi inegale ale picioarelor;
- talia pare neuniforma;
- aparitia senzatiei de oboseala dupa lungi perioade de sedere sau de stat in picioare.
Tipurile scoliozei
Exista o serie de modalitati de diferentiere ale formelor de scolioza, dar cea mai comuna metoda de clasificare se bazeaza pe etiologie sau pe cauza care sta la baza acestei afectiuni.
SCOLIOZA CONGENITALA
Este destul de rara, afectand doar 1 din 10.000 de nou-nascuti si rezulta din anomaliile coloanei vertebrale dezvoltate in uter. In timpul dezvoltarii fetale, malformatia vertebrelor este una dintre cele mai frecvente cauze ale scoliozei congenitale. Poate rezulta atat din formarea partiala a anumitor oase, cat si din absenta unuia sau mai multor oase din coloana vertebrala. Scolioza congenitala nu numai ca poate duce la o curbura laterala a coloanei vertebrale, dar poate determina copilul sa dezvolte curbe suplimentare in directia opusa - incercarea organismului de a compensa anomalia.
SCOLIOZA CU DEBUT PRECOCE
Daca afectiunea este prezenta inaintea implinirii varstei de 10 ani se numeste scolioza cu debut precoce. Scolioza care apare la copiii care nu au implinit inca varsta de 10 ani, adica aflati inca in perioada de crestere, poate duce la malformatii ale coastelor care pot afecta dezvoltarea pulmonara.
SCOLIOZA IDIOPATICA
De departe, cea mai comuna forma a scoliozei, aceasta afecteaza pana la 4 din 100 de copii cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani. Numele acestei afectiuni provine de la varsta de debut (adolescenta). Exista o serie de teorii privind cauza scoliozelor idiopatice care variaza de la dezechilibrele hormonale pana la cresterea asimetrica. Aproximativ 30% dintre pacientii cu scolioza idiopatica au un istoric familial de scolioza care sugereaza o legatura genetica. In majoritatea cazurilor, pacientii adolescenti cu scolioza idiopatica nu prezinta nicio durere sau anomalie neurologica, totul putand sa para normal atunci cand privim din lateral.
SCOLIOZA DEGENERATIVA
Scolioza degenerativa este caracterizata de o curbura laterala a coloanei vertebrale care se dezvolta lent in timp. Una dintre consecintele naturale ale imbatranirii este degenerarea articulatiilor si discurilor coloanei vertebrale. Degradarea inegala a acestor discuri si a articulatiilor poate determina o curbura a coloanei vertebrale mai pronuntata pe o parte, semn distinctiv al scoliozelor. Acest tip de afectiune se dezvolta cel mai frecvent in zona lombara sau in partea inferioara a spatelui si formeaza o usoara forma de C.
SCOLIOZA NEUROMUSCULARA
Scolioza neuromusculara se dezvolta secundar din cauza diferitelor tulburari ale maduvei spinarii, creierului si sistemului muscular. Curbura spatelui apare atunci cand nervii si muschii nu sunt in masura sa mentina alinierea corecta si echilibrul coloanei vertebrale si trunchiului. Aceasta curbura va progresa, probabil, pana la varsta adulta si poate deveni din ce in ce mai severa la pacientii care nu pot merge. Pacientii care sunt in scaun cu rotile ar putea avea probleme in sezut si pot avea tendinta sa se prabuseasca intr-o parte.
CIFOZA SCHEUERMANN
In timp ce scolioza este definita ca o curbura anormala a coloanei vertebrale, cifoza este o rotunjire inainte a coloanei vertebrale. Scolioza afecteaza cel mai adesea coloana vertebrala inferioara sau coloana lombara, in timp ce cifoza afecteaza in mod obisnuit zona cervicala a coloanei vertebrale si zona toracica. Cifoza Scheuermann este, de obicei, diagnosticata in timpul adolescentei. Se dezvolta secundar unor deformari structurale ale vertebrelor, iar simptomele precoce includ postura slaba, dureri de spate, oboseala musculara si rigiditate in spate. In majoritatea cazurilor, aceste simptome raman destul de consecvente si, in general, nu se agraveaza in timp, cu exceptia cazurilor severe.
SCOLIOZA SINDROMICA
Dupa cum sugereaza si numele, scolioza sindromica este o forma de scolioza care se dezvolta secundar unui tip de sindrom. Unele dintre sindromurile cel mai frecvent legate de scolioza sindromica includ sindromul Rett, sindromul Beale, distrofia musculara, osteocondrodistrofia si diferite tulburari ale tesutului conjunctiv. Deoarece aceasta afectiune poate fi legata de multe tulburari diferite, simptomele acesteia sunt foarte variabile.
Cauzele aparitiei scoliozei
Inca nu se cunoaste cauza principala a aparitiei scoliozei, insa acestea pot fi:
- ereditare;
- functionale;
- neuromusculare;
- malformatii;
- leziuni sau infectii ale coloanei vertebrale:
- degenerative.
Tratamente pentru scolioza
Cateva dintre tratamentele atat pentru preventia scoliozei, cat si pentru vindecarea acesteia sunt:
- kinetoterapia;
- chiropractica;
- masajul monahal.
Daca prezinti semne ca ai suferi de scolioza nu mai sta pe ganduri si programeaza o consultatie la medicul specialist.