Hernia de disc, una dintre cele mai intalnite afectiuni
O serie de vertebre asezate una peste cealalta. Asa poate fi descrisa coloana vertebrala. Luata de sus in jos, coloana este alcatuita din sapte vertebre in zona cervicala, 12 in zona toracica si cinci in zona lombara, urmate de sacrum si coccis. Pentru a proteja oasele, intre vertebre exista anumite discuri care absorb socurile provenite din activitatile zilnice.
Ce este hernia de disc?
Discurile intervertebrale sunt formate in exterior dintr-un inel fibros si in interior dintr-un tesut gelatinos si elastic. Astfel, odata cu inaintarea in varsta, acestea incep sa se deterioreze, urmand ca mai apoi sa se desplaseze spre exterior sau sa se rupa. Acest proces se numeste hernie de disc.
Care simptomele herniei de disc?
Simptomele acestei afectiuni pot aparea sau nu. Daca apar, acestea sunt:
- dureri ale bratelor si picioarelor;
- amorteala sau furnicaturi in partea corpului deservita de nervii afectati;
- slabiciune musculara;
- senzatii de arsura in zona afectata;
- ameteala;
- pierderea controlului asupra vezicii urinare si a intestinului.
De obicei, simptomele herniei de disc apar pe una dintre partile corpului, dar daca hernia este destul de mare, atunci pot apasa pe nervii spinali de pe ambele parti ale corpului, lucru care duce la dureri mari in zonele afectate.
Cum poti preveni hernia de disc?
Hernia de disc poate fi prevenita prin:
- exercitii fizice;
- mentinerea unei pozitii bune a corpului;
- mentineti-va o greutate moderata a corpului.
Cum poti trata hernia de disc?
In cazul in care ai fost diagnosticat cu hernie de disc, este important sa stii ca exista cateva tratamente care nu necesita operatie si care te pot ajuta in lupta cu afectiunea.
Una dintre tratamente este chiropractica. Manipularea coloanei vertebrale s-a dovedit a fi extrem de eficace pentru durerile de spate care dureaza mai bine de o luna de zile. Masajul este o alta terapie care ajuta pe termen scurt la eliminarea durerilor de spate provenite de la hernia de disc.